Running Socks: Fun over Functional?

Πόσο σημαντική είναι η χρήση της κατάλληλης κάλτσας στον δρομέα?

Όλοι έχουμε αναρωτηθεί κατά καιρούς σχετικά με το τι ρούχα και τι εξοπλισμό χρειαζόμαστε για την προπόνηση που κάνουμε ή για το άθλημα που πρόκειται να ασχοληθούμε. Μερικές φορές μάλιστα ξεκινάμε το άθλημα με ότι ρούχα έχουμε νομίζοντας ότι ο εξοπλισμός είναι απαραίτητος μόνο στους επαγγελματίες αθλούμενους. Όμως ο κατάλληλος εξοπλισμός δεν έχει να κάνει με το επίπεδο του επαγγελματισμού ή με το πόσες ώρες ασκούμαστε κάθε μέρα αλλά στο να κατανοήσουμε την ανάγκη για προστασία του σώματος μας από τραυματισμούς και να τον διατηρήσουμε το δυνατό σωματικά υγιή, ώστε να συνεχίσουμε με αμείωτο ρυθμό τις προπονήσεις.

Ειδικότερα για τον δρομέα-είτε πρόκειται για χομπίστα είτε για επαγγελματία, ο σωστός εξοπλισμός είναι ο βασικός παράγοντας για να απολαύσει την  δρομική του προσπάθεια και να θέσει τα νέα όρια στην αθλητική του απόδοση. Η επιτυχία αυτού του στόχου στηρίζεται στην καλή κατάσταση των κάτω άκρων που πρέπει να τα προστατέψει από τις απίστευτες πιέσεις και διαρκείς τριβές που δέχονται από συνεχή καταπόνηση.

Για τον δρομέα, η κάλτσα συνιστά σημαντικό “εργαλείο” του εξοπλισμού και η εργονομική λειτουργία του παίζει καθοριστικό ρόλο στην διατήρηση των ιδανικών συνθηκών για την υγεία των ποδιών.

Γιατί τις χρειαζόμαστε?

Μια υψηλής ποιότητας δρομική κάλτσα δεν είναι αξεσουάρ αλλά ο βασικός εξοπλισμός του δρομέα. Είναι το υλικό που διαχειρίζεται την υγρασία του ποδιού και είναι η επιφάνεια που θα προστατεύσει τα πόδια από τις πιέσεις και τους κραδασμούς καθώς και θα στηρίξει σωστά το πέλμα με τις επιλεγμένα ανατομικές επενδύσεις.

Τι πρέπει να αποφύγουμε?

Κρατήστε τις βαμβακερές κάλτσες, έστω και αν έχουν την ένδειξη “Running” μακριά από τα δρομικά σας παπούτσια. Για τρέξιμο και άσκηση πάνω από 30 λεπτά, είναι πολύ καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε μια κάλτσα κατασκευασμένη από υλικά που είναι λιγότερο φιλικά προς το νερό και περισσότερο φιλικά προς το πόδι, συνεπώς περισσότερο ικανά στη σωστή μεταφορά της υγρασίας. Οι έννοιες «υδρόφιλο» και «υδρόφοβο» αναφέρονται αντίστοιχα στην ικανότητα μιας κάλτσας να απορροφά ή όχι την υγρασία.  Το βαμβάκι λοιπόν, απορροφά την υγρασία εξαιρετικά καλά στην πραγματικότητα, τόσο καλά που ποτέ δεν την αφήνει να φύγει! Οι βαμβακερές κάλτσες απορροφούν την υγρασία, διογκώνονται εξαιτίας της και χάνουν τη φόρμα τους και την συμπίεσή τους, ενώ συνεχίζουν να την συσσωρεύουν και να την συγκρατούν μέχρι και το τέλος της άσκησης.

Τα αποτελέσματα

Από τα ανωτέρω, σε συνδυασμό ότι το πόδι είναι κλεισμένο στο παπούτσι και δεν αερίζεται επαρκώς, δημιουργούνται τα διάφορα προβλήματα: φουσκάλες, κάλοι, ερεθισμοί, μυκητιάσεις  στα πόδια των αθλητών και όλα αυτά είναι δυνατό να συμβούν από την κακή εφαρμογή μιας κάλτσας κατασκευασμένης από ακατάλληλα υλικά. Στην πραγματικότητα η χρήση ακατάλληλων υλικών μπορεί να οδηγήσει στην κερατόλυση πελμάτων – δυσάρεστη όσο ακούγεται η οποία εμφανίζεται σε πόδια που έχουν υποφέρει από υπερβολική εφίδρωση, απόφραξη, επαναλαμβανόμενη παρουσία υγρασίας με αποτέλεσμα την αλλοιωμένη επιφάνεια αυξημένου PH στο δέρμα. Και όσον αφορά το πόδι του αθλητή να θυμάστε πάντα: «Σκοτεινό, ζεστό, υγρό περιβάλλον στο πόδι είναι ο παράδεισος των μυκητών.

Τι πρέπει να επιλέξουμε

Για το άθλημα του Running όπου η εφίδρωση είναι έντονη και συνεχής για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι πιο κατάλληλες ίνες για την κατασκευή καλτσών ιδανικών για τρέξιμο, είναι οι διαπνέουσες ίνες. Αυτές οι τεχνικές ίνες είναι υδρόφοβες, φιλικές με το δέρμα με ταχύτατη ικανότητα απομάκρυνσης της υγρασίας από το πόδι διατηρώντας το  στεγνό και υγιές.

Επιπλέον χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτουν οι Running κάλτσες είναι:

Η έλλειψη ραφής στην περιοχή των δακτύλων, η οποία εξαλείφει την πιθανότητα τριβής και ερεθισμού στο πάνω μέρος των δακτύλων.

Η εργονομική σχεδίαση στην πλέξη ώστε να αποδίδεται το τέλειο ποσοστό συμπίεσης στο πέλμα.

Η σχεδιαστική δομή στην ύφανση με κανάλια εξαερισμού βοηθώντας στην αναπνοή της κάλτσας για άμεση απομάκρυνση της υγρασίας.

Οι ειδικές ενισχύσεις στην κάλτσα με ανατομικές ζώνες, προσφέροντας δεξί/αριστερό πέλμα για σταθερότητα στην κίνηση.

Η τεχνική πλέξη “Φτέρνα Y”για δημιουργία επιπλέον χώρου ώστε να φωλιάζει σωστά το πόδι.

Ξεχωριστή κατηγορία Running καλτσών είναι οι Compression (διαβαθμισμένη συμπίεση) κάλτσες που βοηθούν στην ταχύτερη αποκατάσταση του αθλητή, μειώνοντας την κούραση μετά από μια δραστηριότητα ή αγωνιστική προσπάθεια ενώ ταυτόχρονα σταθεροποιεί τους μυς της γάμπας.

Συνοψίζοντας, η κατάλληλη δρομική κάλτσα πρέπει να ελαχιστοποιεί τους τρεις παράγοντες που επηρεάζουν τα πόδια στο τρέξιμο: τριβή, πίεση και υγρασία.

Luxury Moments in Style and Comfort
The Perfect Post-run Routine

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close My Cart
Close Wishlist
Recently Viewed Close

Close
Κατηγορίες