21 Φεβρουαρίου 2020

English

The X-Code Blog

Ιουλ
03
2013

Running Socks: Fun over Functional?

Αναρτήθηκε Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2013 από την XCode     0 Σχόλια
XCode

Ποια είναι η κατάλληλα κάλτσα για τρέξιμο;

Όλοι έχουμε αναρωτηθεί κατά καιρούς σχετικά με το τι ρούχα και τι εξοπλισμό χρειαζόμαστε για την προπόνηση που κάνουμε ή για το άθλημα που πρόκειται να ασχοληθούμε. Μερικές φορές μάλιστα ξεκινάμε το άθλημα με ότι ρούχα έχουμε νομίζοντας ότι ο εξοπλισμός είναι απαραίτητος μόνο στους επαγγελματίες αθλούμενους. Όμως ο κατάλληλος εξοπλισμός δεν έχει να κάνει με το επίπεδο του επαγγελματισμού και με το πόσες ώρες ασκούμαστε ή αθλούμαστε κάθε μέρα αλλά στο να κατανοήσουμε την ανάγκη για προστασία του σώματος μας από τραυματισμούς και να τον διατηρήσουμε το δυνατό σωματικά και ψυχικά υγιή, ώστε να συνεχίσουμε με αμείωτο ρυθμό τις προπονήσεις. Ειδικότερα, ο σωστός εξοπλισμός του δρομέα, βοηθάει ιδιαίτερα στο να απολαύσουμε περισσότερο το τρέξιμο. Με το σκεπτικό βέβαια ότι και ο χομπίστας και ο επαγγελματίας δουλεύουν ο καθένας στα όριά τους προσπαθώντας να ξεπεράσουν τον εαυτό τους. Οι δρομείς πρέπει να προστατέψουν τα πόδια τους, διότι δέχονται απίστευτες πιέσεις και εργάζονται σκληρότερα από οποιοδήποτε άλλο μέλος του σώματος. Βασική φιλοσοφία είναι: “Μην καταστρέφετε τα πόδια και τα παπούτσια σας με μια οποιαδήποτε κάλτσα”.

Γιατί τις χρειαζόμαστε;

Μια υψηλής ποιότητας δρομική κάλτσα δεν είναι απλά ένα κομμάτι “ύφασμα”, αλλά ο ενδιάμεσος λειτουργικός κρίκος “πόδι-παπούτσι” που έρχεται απευθείας σε επαφή με το δέρμα. Είναι το υλικό που διαχειρίζεται την υγρασία του ποδιού και είναι η επιφάνεια που θα προστατεύσει τα πόδια από τις πιέσεις και τους κραδασμούς καθώς και θα στηρίξει σωστά το πέλμα με τις επιλεγμένα ανατομικές επενδύσεις.

Τι πρέπει να αποφύγουμε;

Κρατήστε τις βαμβακερές κάλτσες, έστω και αν έχουν την ένδειξη “Running” μακριά από τα δρομικά σας παπούτσια. Για τρέξιμο και άσκηση πάνω από 30 λεπτά, είναι πολύ καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε μια κάλτσα κατασκευασμένη από υλικά που είναι λιγότερο φιλικά προς το νερό και περισσότερο φιλικά προς το πόδι, συνεπώς περισσότερο ικανά στη σωστή μεταφορά της υγρασίας. Οι έννοιες «υδρόφιλο» και «υδρόφοβο» αναφέρονται αντίστοιχα στην ικανότητα μιας κάλτσας να απορροφά ή όχι την υγρασία. Το βαμβάκι λοιπόν, απορροφά την υγρασία εξαιρετικά καλά – στην πραγματικότητα, τόσο καλά που ποτέ δεν την αφήνει να φύγει! Οι βαμβακερές κάλτσες απορροφούν την υγρασία, διογκώνονται εξαιτίας της και χάνουν τη φόρμα τους και την συμπίεσή τους, ενώ συνεχίζουν να την συσσωρεύουν και να την συγκρατούν μέχρι και το τέλος της άσκησης. Περισσότερο αναλυτικά, η ποσότητα του ιδρώτα αυξάνει δραματικά κατά τη διάρκεια της άσκησης προκειμένου να βοηθήσει το σώμα σας στην ψύξη. Για παράδειγμα, οι αθλητές που προπονούνται μπορούν να παράγουν 1500-2000ml ιδρώτα ανά ώρα κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης σε ζεστό περιβάλλον, ενώ υπάρχουν και άτομα στα οποία η ποσότητα που παράγεται μπορεί να φτάσει τα 3700ml ανά ώρα. Η υψηλότερη συγκέντρωση των ιδρωτοποιών αυτών αδένων εντοπίζεται στις παλάμες των χεριών μας και στα πέλματα των ποδιών μας. Το πέλμα του ποδιού έχει τους περισσότερους ιδρωτοποιούς αδένες του σώματος -στο σύνολο περίπου 250.000 έως 300.000. Έτσι, ο ιδρώτας του σώματος που παράγεται και δεν προλαβαίνει να εξατμιστεί, καταλήγει στα πόδια και κατά συνέπεια συσσωρεύεται στις κάλτσες.

Αποτελέσματα

Από τα ανωτέρω, σε συνδυασμό ότι το πόδι είναι κλεισμένο στο παπούτσι και δεν αερίζεται επαρκώς, δημιουργούνται τα διάφορα προβλήματα: φουσκάλες, κάλοι, ερεθισμοί, μυκητιάσεις στα πόδια των αθλητών και όλα αυτά είναι δυνατό να συμβούν από την κακή εφαρμογή μιας κάλτσας κατασκευασμένης από ακατάλληλα υλικά. Στην πραγματικότητα η χρήση ακατάλληλων υλικών μπορεί να οδηγήσει στην κερατόλυση πελμάτων - δυσάρεστη όσο ακούγεται η οποία εμφανίζεται σε πόδια που έχουν υποφέρει από υπερβολική εφίδρωση, απόφραξη, επαναλαμβανόμενη παρουσία υγρασίας με αποτέλεσμα την αλλοιωμένη επιφάνεια αυξημένου PH στο δέρμα. Και όσον αφορά το πόδι του αθλητή να θυμάστε πάντα: «Σκοτεινό, ζεστό, υγρό περιβάλλον στο πόδι είναι ο παράδεισος των μυκητών».

Τι πρέπει να επιλέξουμε;

Για το άθλημα του Running όπου η εφίδρωση είναι έντονη και συνεχής για μεγάλο χρονικό διάστημα η πιο κατάλληλη ίνα που χρησιμοποιείται για την κατασκευή καλτσών ιδανικών για τρέξιμο είναι το Coolmax. Το υλικό Coolmax θεωρείται το πιο κατάλληλο για τη διαχείριση της συσσωρευμένης υγρασίας και απολύτως συμβατό με τα υλικά που είναι κατασκευασμένα τα δρομικά παπούτσια. Οι συνθετικές ίνες είναι υδρόφοβες, εννοώντας ότι επειδή δεν τους αρέσει η υγρασία την μεταφέρουν μακριά από το πόδι εξατμίζοντας την. Πέρα της επιλογής των κατάλληλων ινών που να είναι φιλικά προς το πόδι σας κατά τη διάρκεια του running, οι υψηλής ποιότητας δρομικές κάλτσες διαθέτουν και άλλα πλεονεκτήματα που μπορούν να βελτιστοποιήσουν τις επιδόσεις σας. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η έλλειψη ραφής με handmade ένωση στην περιοχή των δακτύλων, η οποία εξαλείφει την πιθανότητα τριβής και ερεθισμού στο πάνω μέρος των δακτύλων, οι ειδικές ενισχύσεις της κάλτσας με ανατομικές ζώνες για σταθερότητα στην κίνηση, η φτέρνα Υ για να φωλιάζει σωστά το πόδι. Επιπλέον, η ειδική πλέξη των υλικών και η ιδιαίτερη δομή της κάλτσας με τις επιλεγμένες ζώνες και τα κανάλια εξαερισμού στον σχεδιασμό της, επιτρέπουν την υγρασία να απομακρύνεται από τα πόδια γρηγορότερα και βοηθούν την κάλτσα στην “αναπνοή”. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο Sock Finder τα μοντέλα Marathon, 2P.Speed, Compression, Jogging, Crosstraining.

Περισσότερες τεχνικές πληροφορίες σχετικά με “Coolmax VS Cotton”

Οι ίνες κατασκευασμένες από υλικά που έχουν την τάση να διογκώνονται με την υγρασία που συγκρατούν, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε τείνουν να χάνουν την φόρμα τους. Οι φυσικές ίνες φαίνεται να διογκώνονται περισσότερο από τις συνθετικές: Το βαμβάκι διογκώνεται κατά 45%, το μαλλί περίπου 35%, ενώ το ακρυλικό θα αυξηθεί περίπου μόνο 5%. Το βαμβάκι είναι περισσότερο από 2 φορές ανθεκτικό στη ροή και κατακράτηση της υγρασίας. Απορροφά και συγκρατεί την υγρασία και φαίνεται να έχει πολλαπλάσια κατακράτηση από ότι μια κάλτσα κατασκευασμένη από Coolmax. Όταν η βαμβακερή κάλτσα είναι υγρή, επιπροσθέτως χάνει την ιδιότητα απορρόφησης κραδασμών, γεγονός πολύ σημαντικό για έναν δρομέα. Δεν μπορεί να αναπνεύσει, ενώ η διόγκωση των ινών της και η επιφάνειά της φράζουν με την συσσωρευμένη υγρασία.

  • Drying Comparison: Κατά την χρονική συγκριτική δοκιμή στεγνώματος των διάφορων ινών, μετά από 30 min. το Coolmax έχει απολέσει το 95% της υγρασίας ενώ το βαμβάκι 50% της υγρασίας.
  • Drying Performance: Κατά την σύγκριση της απόδοσης-ικανότητας στεγνώματος %, στο ίδιο χρονικό διάστημα το Coolmax έχει κατά 2,5 φορές μεγαλύτερη ικανότητα από αυτήν του βαμβακιού.
  • Overall wear comfort: Κατά την αξιολόγησή του για την συνολική συμπεριφορά και την αίσθηση άνεσης, το Coolmax βαθμολογήθηκε “very good” (1,9 rate) ενώ το βαμβάκι “poor” (5,5 rate). Η κλίμακα αξιολογείται με βαθμολογία από “very good” εως “unsatisfactory”.

Παρακάτω, ακολουθεί το σχετικό video για να δείτε πώς επιτυγχάνεται η σωστή διαχείριση της υγρασίας με τις Coolmax Socks.
Δεν υπάρχουν σχόλια...


Προσθήκη Σχολίου


(required)

(required)CAPTCHA image
Enter the code shown above in the box below
 
  Post Comment
Connect with X-Code

X-Code on Facebook X-Code on Google Plus X-Code on Twitter X-Code on Pinterest

Νέα και Αρθρογραφία

Graphic for X-Code Tachnical Socks

 
Name  
Email  
Phone  
Subject  
Message  

ZITA TOPS Co.

Εργοστάσιο Αθλητικών και Σπορ Καλτσών
6o χμ. Οδού Θεσσαλονίκης - Ωραιοκάστρου

Πως θα μας βρείτε...